Komentarze

Stare mieszkanie, które odradza się w mieście i jest kosmopolityczne

Stare mieszkanie, które odradza się w mieście i jest kosmopolityczne



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Dom ten, znajdujący się w budynku w barcelońskiej dzielnicy Eixample, cechował się szczególnymi cechami pod względem dystrybucji i struktury ze względu na położenie narożne w budynku. Oryginalny dom został rozprowadzony w salonie w pozycji fazowania i głównej sypialni na drugim końcu fasady. Kuchnia, bardzo mała i ciemna, komunikowała się z salonem przez salę dystrybucyjną. Z kuchni można było dostać się do łazienki, która zawierała jedyny prysznic w domu, a przed nią była kolejna sypialnia. Ten rozkład generował bardzo ciemne przestrzenie.

Architekci Nook odwrócili wszystkie elementy i usunęli jedną z sypialni, aby zyskać miejsce w strefie dziennej. Po reformie pozycje salonu i kuchni zostały odwrócone, a pionowy otwór w ścianie ładunkowej, który je oddziela, zyskuje przestrzeń i oświetlenie. Główna sypialnia znajduje się teraz w fazce, zyskując miejsce. W miejscu zajmowanym przez starą kuchnię znajduje się duża łazienka z półprzezroczystymi drzwiami z poliwęglanu. Gdy światło w łazience jest włączone, ten przesuwany panel działa jak lampa pionowa, rozszerzając wrażenie przestrzenne środkowej części domu. Jedynymi elementami, które utrzymują swoje pierwotne położenie, jest całkowicie odnowiony drugi pokój i toaleta.

Relacja między salonem a sypialnią główną została również wzmocniona dzięki dużym przesuwnym drzwiom, które integrują się z ochrowym kolorem ściany działowej.

Reklama - czytaj dalej Projekt z dużą ilością światła

Nowa dystrybucja przestrzeni udaje się przeciągnąć światło wpadające z fasady do najciemniejszej części domu. Ponadto poprawiono związek między przestrzeniami dziennymi, bardziej zgodny z obecnym stylem życia.

Dla nowoczesnego życia

W trakcie reformy zachowano główną stolarkę w fasadzie, przywracając ją do późniejszego malowania emaliowanego. Zamiast 4 mm pojedynczych szyb umieszczono podwójne szyby z komorą powietrzną. Wszystkie są wygodami w nowym domu.

Widziałem cegłę, sklepienia i drewniane belki

Materiały i odcienie zastosowane przez studio Nook Architects w tej reformie mają bardzo naturalny wygląd: nie barwione drewno na podłogi w salonie i sypialni, hydrauliczna podłoga o geometrycznym rysunku do kuchni i łazienki oraz tekstury ceramiczne lakierowane na matowo w ściana konstrukcyjna i sklepienia. Niektóre ściany zostały pozostawione niepowlekane, aby poprawić faktury ceramiczne. Reszta odcieni mieszkania: biała, ochra i szara.

Cegła i ściana

Szczegół ściany z cegły i ściany o połowie wysokości jako podstawy z obiektami dekoracyjnymi.

Materiały w jadalni

Żeliwny i drewniany stół z drewnianymi krzesłami i tapicerowanym siedziskiem.

Przegroda i drzwi przesuwne

Relacja między salonem a główną sypialnią została również wzmocniona dzięki dużym przesuwnym drzwiom, które integrują się z ochrowym kolorem ściany działowej, znikając po otwarciu.

Przy zamkniętych drzwiach

W górnej części tej ochrowej przegrody zainstalowano lustro, które uzyskuje przestrzenne wrażenie głębi, a jednocześnie możliwość całkowitego zaciemnienia głównego pomieszczenia.

Główna sypialnia

Główna sypialnia zyskała teraz miejsce, gdy znajduje się teraz w fazce. Na suficie sypialni sklepienia zmieniają orientację: tutaj są promieniowe, aby zapisać pozycję w budynku.

Idź ze strefy dziennej

Widok z jadalni na kuchnię przez dwa otwory komunikujące się z kuchnią, łazienką i drugą sypialnią i toaletą. Na końcu galerii widać rozkład przestrzeni na planie piętra.

Salon

Otwórz belki i sklepienia na dachu. Bardzo osobiste Tutaj, w salonie, miejsce do czytania i spotkań. W partycji możesz umieścić moduł z urządzeniami audiowizualnymi. Sofa znajdowałaby się na środku salonu, obok jadalni, dzieląc przestrzeń.

W stronę kuchni, łazienki i toalety

Cała kuchnia, łazienka i toaleta, a także dystrybutor do drugiej sypialni zostały pokryte biało-żółtymi geometrycznymi kafelkami.

Połączenie wizualne

Widok na dostęp z części dziennej do reszty domu.

Kuchnia dystrybuowana w L z półwyspem

Kuchnia jest rozmieszczona w L z miejscem do pracy i sklep z wysokimi meblami. Przestrzeń uzupełnia półwysep z barem desatuinos.

Geometryczna podłoga

Widok z kuchni na sypialnię i toaletę.

Rozproszone naturalne światło

Naturalne światło głównej fasady, które bezpośrednio otrzymują salon, jadalnia i główna sypialnia, rzuca się na resztę domu przez otwarte przestrzenie z przodu, które oddzielają kuchnię, łazienkę i część dzienną sypialni.

Bez drzwi

Idź bez drzwi, całkowite połączenie.

Łazienka

W pozycji starej kuchni znajduje się duża łazienka z półprzezroczystymi drzwiami z poliwęglanu.

Oświecający zasób

Gdy światło w łazience jest włączone, ten przesuwany panel działa jak lampa pionowa.

Z prysznicem i kabiną

Wnętrze łazienki z prysznicem. Obok szklanego ekranu prysznicowego znajdują się szklane drzwi, przez które wchodzi się do kabiny toalety.

Toaleta z drzwiami przesuwanymi

Toaleta z przesuwanymi drzwiami. Wychodzi na drugą sypialnię.

Plan dystrybucji do domu