Inne

Mieszkanie o powierzchni 53 m2 bez przegród

Mieszkanie o powierzchni 53 m2 bez przegród



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Mieszkanie o powierzchni 53 m² może być duże. Takie było założenie, w którym Paloma Martínez Gil z pracowni architektonicznej Argensolacuatro pracował przy remoncie tego madryckiego domu. Dom, pierwotnie, miał mały salon, dwie sypialnie - jedna z nich mała -, łazienkę i oddzielną kuchnię. W oparciu o ograniczoną rzeczywistą przestrzeń Paloma pracował na dwóch frontach. Z jednej strony nowa dystrybucja z przeźroczystymi środowiskami, które dają poczucie przestronności; z drugiej strony tworzenie okien, które przedłużą perspektywę zewnętrzną i ułatwią wejście światła. Dzięki nowemu projektowi podłoga była podzielona na strefę w dzień i drugą w nocy. Są to dwa niemal symetryczne obszary, które dzielą powierzchnię podłogi wokół centralnej osi. Pierwsza składa się z dużej przestrzeni dzielonej przez salon, jadalnię i kuchnię, bez przegród, które czynią każdy pokój niezależnym. Aby to zdobyć konieczne było usunięcie ścian który w pierwotnej dystrybucji oddzielał salon od kuchni i sąsiedniej sypialni. Tylko jeden filar, umieszczony w centrum obecnej hali, którego nie można było usunąć ze względów architektonicznych, przypomina stare planowanie przestrzeni z różnymi wąskimi przedziałami.

Strefa nocna zaczyna się po dużym przesuwnym panelu, który oddziela ją od dnia. Pomysł polegał na stworzeniu sypialnia z łazienką i garderobą wkomponowany w przestrzeń, która kiedyś była częścią kuchni, sypialni i oryginalnej łazienki. Ponownie kluczem było usunięcie partycji. Chociaż, aby osiągnąć nową dystrybucję, konieczne było wprowadzenie innych zmian; na przykład na dole garderoby zarezerwowano niewielki obszar do zainstalowania niezbędnych elementów, które nie pasowały do ​​kuchni otwartej na salon; bojler, pralka i żelazko, które są ukryte za szafą. Poszukiwanie świetlistości było drugą linią pracy Argensolacuatro Architecture Studio. Rozszerzenie okien, wraz z nową dystrybucją przeźroczystą ułatwił cyrkulację naturalnego światła po podłodze. Przyczyniają się do tego szklane ściany, które uniezależniają łazienkę.

Meble z białe lakierowane kawałki i przejrzysta tapicerka, staje się najlepszym wspólnikiem, jeśli chodzi o odbijanie światła, i przynosi dawkę radości mały dom, który jest świetny w pomysłowych rozwiązaniach dekoracyjnych.

Reklama - czytaj dalej w Salonie

Zyskała szerokość, integrując przestrzeń, którą przed pracą zajmował przyległy korytarz i przyległa sypialnia. Okna sięgały do ​​około 40 cm od podłogi, aby ułatwić dostęp naturalnego światła.

Sofa, autorstwa Bo Concept. Poduszki od Becara. Stolik kawowy, od La Oca. Drewniana taca od Batavii. Taborety: z nogami statywu, Cucamona i w kształcie gwiazdy, Teklassic. Dywan, od KP. Lampa, Cucamona. Estores, od KA International. Zdjęcia pochodzą z Brocar.

Otwarte środowisko

Tłumiąc ścianki działowe, stworzono przestrzeń, która umożliwia swobodny ruch między salonem a jadalnią. Zwolniony filar, który musiał zostać utrzymany ze względów strukturalnych, został podzielony na panele, aby lepiej go zintegrować. Oprócz swojej roli architektonicznej otrzymał funkcję dekoracyjną, ponieważ obok niego powstał mały stół, który był ukryty w filmie i stereo.

Na stoliku: zdjęcie Brocara i skamielin Batawii.

Zdjęcie wielkoformatowe

Czarno-białe przedłużenie mitycznego portretu aktora Paula Newmana jest rozważane z części dziennej.

Obraz staje się kluczowym elementem dekoracji, gdy duży przesuwany panel przesuwa się w prawo, aby oddzielić salon od reszty domu.

Przedpokój

Z jadalni masz dostęp do łazienki i sypialni.

Aby ten obszar przejścia nie był wąski, ściany łazienki zastąpiono przeszklonymi panelami.

Ściana po prawej została zaplanowana jako bardzo cenne miejsce do przechowywania, z niską szafką i półkami z niewielkim dnem sięgającym sufitu.

Jadalnia i kuchnia

Znajdowały się one obok salonu.

Stół do jadalni - z okrągłą kopertą - i stare krzesła, pomalowane na biało i tapicerowane tkaniną w odcieniu piasku, zmiękczają proste linie mebli kuchennych. Ponieważ otwiera się bezpośrednio na salon, szafki zostały wybrane z dyskretnymi frontami: białym, dopasowanym do ścian i bez uchwytów.

Mesa od Ikea. Naczynia i wazony z ryb. Na blacie obraz Brocara.

Sypialnia

Ściana wezgłowia pokryta była tapetą, co jest aktualnym trendem w dekoracji. Delikatny nadruk w złotych odcieniach otacza sypialnię przytulną i intymną atmosferą.

Zagłówek został wykonany z lakierowanego na biało DM i został uzupełniony o pasujące stoły.

Łóżko Ikei. Kołdra i poduszki od Becary. Wazony z Batavii. Malarstwo Brocara.

Okno

Światło było podstawowym czynnikiem sprawiającym, że podłoga mogła odczuwać ulgę. Dlatego otwory prowadzące do głównej fasady zostały maksymalnie rozszerzone i zastąpione dużymi oknami.

Pod nim wykonano mebel z miejscem do przechowywania. Jego powierzchnia służy również jako półka.

Krzesło tapicerowane tkaniną Jimmy Scooter. Obraz Brocara i rzeźba Batavii zostały umieszczone na szafce dolnej.

Stolik nocny

Jest to doskonałe rozwiązanie dla małych sypialni, ponieważ pozwala na niestandardowy projekt, którego głębokość i szerokość odpowiadają potrzebom przestrzeni.

W tym przypadku przełączniki zawierały przełączniki do włączania i wyłączania ogólnego oświetlenia sypialni z łóżka.

Zagłówek

Zagłówek został zaprojektowany z dnem tylko po to, aby umieścić na nim zdjęcia i zdjęcia, które spoczywają bezpośrednio na ścianie bez potrzeby wykonywania otworów.

Aby cieszyć się czytaniem, wybrano lampę fleksograficzną z podstawą, która prawie nie zajmuje miejsca na powierzchni stolika nocnego.

Stara łazienka została zintegrowana z sypialnią, tworząc garderobę, do której wchodzi się przez duży otwór bez drzwi.

Lampa z ramieniem przegubowym, od Batavia.

Łazienka

Z całego domu był to jedyny pokój, w którym brakowało okien, dlatego Studio Architektoniczne Argensola cztery przyjęło różne rozwiązania dekoracyjne, aby ułatwić przepływ naturalnego światła do wnętrza.

Kryształ w łazience

Ściany, które uniezależniają go od korytarza, zostały zastąpione szklanymi panelami. Pozostałe zostały przykryte przeszkloną podstawą kafelkową zwieńczoną zwierciadłami, które zwielokrotniają naturalne światło.

Zlew

Podoba nam się jego design, zaokrąglone rogi i idealny rozmiar do łazienek, w których przestrzeń jest cennym atutem. Zlew posłużył jako bodziec do poszukiwania innych modeli, które dzięki swoim miarom lub innym cechom są idealne do małych łazienek.

POMYSŁY DO NAPISANIA

- Rezygnacja z pokoi niezależny na korzyść przeźroczystego rozkładu z przestrzeniami współdzielonymi przez więcej niż jedno środowisko, sprawia, że ​​podłoga wydaje się bardziej przestronna.

- Meble w ciągłym ruchu biegnie wzdłuż ściany fasady, od salonu do sypialni, pozwala na cenne miejsce do przechowywania.

- Sala nie jest zwykłą strefą przejściową zmarnowane; Wiszące półki na ścianie stają się księgarnią, która rozwiązuje potrzebę przechowywania książek na 53 m².