Inne

Mieszkanie o powierzchni 32 m2 w pełni wykorzystane

Mieszkanie o powierzchni 32 m2 w pełni wykorzystane


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Chińskie społeczeństwo się zmienia. Pomysł kilku pokoleń tej samej rodziny mieszkających pod jednym dachem zostaje pozostawiony w tyle, a młodzi ludzie zaczynają uniezależniać się przed rodzicami, borykając się z problemem znalezienia mieszkania odpowiadającego ich potrzebom. Tak stało się z parą, która kupiła mieszkanie w Hongkongu o powierzchni 32 metrów kwadratowych, przeznaczone dla rodziny i podzielone na kilka pokoi.

Badanie JAAK przyszło mu z pomocą i postanowiło zmierzyć się z reformą, która doprowadzi do domu jego marzeń. Pierwszym krokiem było zburzenie wszystkich przegród, pozostawiając przeźroczystą przestrzeń. Następnie zaprojektowali kilka drewnianych mebli, wyznaczając różne pokoje i pełniąc funkcję biurka, szafek, półek, mebli telewizyjnych i miejsca do ukrycia urządzeń.

W całej podłodze używano tego samego drewna, dzięki czemu produkt końcowy był tak czysty, jak to możliwe, a przestrzeń była wizualnie szersza. Stworzyli korytarz, aby umożliwić dostęp do sypialni engawa, powierzchnia zewnętrzna podobna do werand, które można zobaczyć w tradycyjnych japońskich konstrukcjach, i która służy do zwiększenia światła i jako miejsce spoczynku dzięki szerokim wgłębieniom okien, które można wykorzystać jako ławki. Wynik? Małe, ale bardzo funkcjonalne siedlisko, dostosowane do potrzeb jego właścicieli i ich budżetu.

www.jaak.co

Reklama - czytaj dalej Apartament dla dwojga

To 32 m2 mieszkanie w Hongkongu zostało podzielone na kilka pokoi, co czyni go klaustrofobicznym. Studio JAAK zburzyło wnętrze, by otworzyć przestrzenie i zacząć od zera.

Niestandardowe

Studio JAAK zaprojektowało kilka drewnianych mebli do oddzielenia pokoi i zaspokojenia potrzeb pary.

Applied Boys

W tym przedzie szafy zarezerwowano miejsce, które służy jako biurko i komunikuje się wizualnie z pokojem. W razie potrzeby kurtyna umożliwia intymność obu przestrzeni.

Duża pojemność

Zamiast przegród ustawili szafki, dając podłodze dużo miejsca do przechowywania.

Mają drewno

Używali tego samego drewna w całym mieszkaniu, dzięki czemu wynik był bardzo czysty i wizualnie powiększony. Ten drewniany front zawiera dwie szafy i niespodziankę ...

Ukryta łazienka

Drzwi zapewniające dostęp do łazienki są zamaskowane.

Wiedzieć, jak skorzystać

Niewielka łazienka została w pełni wykorzystana.

Wszystko pasuje

Górna część szafek została wykorzystana do umieszczenia skrzynek.

Zrób dużo za mało

Para właścicieli miała napięty budżet na reformę. Drewniane szafki były dobrym źródłem, aby go dopasować.

Minimalistyczna kuchnia

Kuchnia jest w kuchni i ma szafę w kształcie litery U i ten front.

Wejdź z dobrą stopą

Widok mieszkania od wejścia.

Wszystkie połączone

W tle kuchnia i na pierwszym planie jadalnia.

Minimalna sztuka

Prace zostały zlecone studiu graficznemu, które stworzyło serię odbitek inspirowanych czterema filmami: Apollo 13, Kontakt, Międzygwiezdny i 2001: A Space Odyssey.

Pokój dzienny

Część wypoczynkowa znajduje się przed jadalnią.

Zrewidowana tradycja

Nawiasem mówiąc, projektanci chcieli stworzyć korytarz engawa Japończycy z tymi szafami, które z kolei dzielą sypialnię od reszty domu.

Kącik do czytania

Otwory okienne były tak głębokie, że można je wykorzystać jako ławki.

Okno wewnętrzne

Widok kuchni z sypialni. Łóżko zostało zaprojektowane na zamówienie, aby umieścić pod nim miejsce do przechowywania.

Przedtem

Plan piętra o powierzchni 32 m2 przed reformą, podzielony na kuchnię, salon, łazienkę i dwie sypialnie.

Po

Mieszkanie po reformie. Możesz zobaczyć, w jaki sposób usunięto ściany działowe i wykonane na zamówienie szafki, z funkcjami, jakie ma każda z nich.


Wideo: Mieszkanie w Osięcinach (Może 2022).