Inne

Mieszkanie o powierzchni 50 m², które powiększyło się dzięki nowemu układowi i lekkim meblom

Mieszkanie o powierzchni 50 m², które powiększyło się dzięki nowemu układowi i lekkim meblom

ERIC PAMIES

Wykorzystanie przestrzeni do granic było głównym założeniem pary, która jest jej właścicielem Mieszkanie o powierzchni 50 m2 znajduje się w Poble Nou, najbardziej kreatywnej dzielnicy w Barcelona. Inne warunki? Pomnóż naturalne światło i nadaj mu elegancki i świeży styl. Projektant Dara Díaz z Nice Home Barcelona Studio podjął się tego wyzwania.

Mieszkanie, parter na poziomie ulicy, miało sypialnię i łazienkę i nie wymagało radykalnych zmian, ponieważ zostało niedawno odnowione. Wejście jest podwójne: w żelaznej bramie znajduje się patio z przeszklonymi drzwiami, które komunikują się z domem. Po usuń partycje, teraz wpisujesz wydłużona, przeźroczysta i jasna przestrzeń wspólny dla salonu, kuchni i jadalni. Głównym zadaniem badania był wybór i odpowiednia dystrybucja mebli i akcesoriów w celu rozjaśnienia otoczenia.

Trudna dystrybucja salonu z dwojgiem drzwi, które łączą się z łazienką i jedyną sypialnią, utrudniła lokalizację sofy. Ponadto małe wymiary kuchni uniemożliwiły dużą jadalnię. Obie przeszkody a priori zostały poprawnie rozwiązane przez projektantkę Dara Díaz: umieściła sofę na środku salonu i wybrała okrągły stół do jadalni. Różnicowanie środowisk w tej wspólnej przestrzeni było kolejnym wielkim wyzwaniem. Aby to zrobić, wybrał różne chodniki: jasne drewno dębowe w salonie i sypialni oraz hydrauliczne płytki w kuchni i łazience.

Reszta dekoracji została rozwiązana kawałki drewna które dają mu ciepło styl nordycki, lekkie meble i metalowe akcesoria, które zapewniają pewne przemysłowe powietrze. Sypialnia była komfortowo wyposażona, a mieszanka tkanin z lnu, bawełny i włókien naturalnych dodaje dynamiki. Wreszcie, w łazience zastosowano niezawodne zasoby, aby wizualnie ją rozwinąć: drobny profil pod prysznicem, latane meble, lustro XL i przesuwane drzwi. Misja zakończona sukcesem!

Reklama - czytaj dalej w czerni i bieli ERIC PAMIES

Aby zapewnić więcej światła w kuchni, wybrano górne i dolne meble z białymi frontami, które kontrastują z ciemnymi tonami piekarnika, ceramiczną płytą grzejną i kranem zlewozmywakowym. Wazon z kwiatami, który zdobi stół w jadalni, i duża roślina, która ogranicza kuchnię w salonie, dodają chłodnej nuty.

Kącik do czytania

W pobliżu okna i drzwi wejściowych zorganizowano miejsce do czytania. Został on wyposażony w lekki fotel, który uzupełnia drewniany taboret obok sofy, gdy chcesz utrzymać nogi napięte. Ściany umieszczono za pomocą przegubowego ramienia, powietrza przemysłowego. Fotel i kinkiety, autorstwa Vackart.

Dach laminowany ERIC PAMIES

Sofa i dywan autorstwa Maisons du Monde. Poduszki od Home Design International. Stolik kawowy pochodzi z Ikei. Taboret pochodzi od Vackart.

Jednym z rozwiązań różnicujących środowiska we wspólnych przestrzeniach jest instalacja chodników z różnych materiałów. Oto, co zostało zrobione tutaj: w salonie wybraliśmy jasną dębową podłogę, która zapewnia ciepło; aw kuchni i jadalni wybrano geometryczną hydraulikę.

Trzy w jednym
Jadalnia i kuchnia dzielą przestrzeń z salonem. Trudne rozmieszczenie tego rozwiązano, umieszczając sofę - model, który staje się łóżkiem, gdy goście przychodzą - i wąski stół na środku, aby ułatwić przejście do reszty domu.
Dach laminowany

W jadalni i kuchni wyróżnia się oryginalny laminat dębowy pokrywający sufit. Oprócz zasobu dekoracyjnego jest bardzo funkcjonalny, ponieważ ukrywa instalacje elektryczne i klimatyzacyjne.
Otwarte półki

Regał z metalową konstrukcją i drewnianymi półkami został umieszczony obok szafki telewizyjnej. Projekt został wybrany bez tyłu lub boków, aby nie ładować wizualnie obszaru i sprawiać, że mieszkanie wydaje się bardziej przestronne.

Ściana przesuwna ERIC PAMIES

Za kanapą znajdują się dwoje przesuwanych drzwi bez uchwytów, które po zamknięciu ledwo odróżniają się od ściany. Pierwszy komunikuje się z łazienką, a drugi z sypialnią. Między obu, wieszak na ubrania i lustro, autorstwa Maisons du Monde.

Dziedziniec mojego domu ERIC PAMIES

Będąc parterem postanowiono stworzyć przy wejściu, na poziomie ulicy, taras ozdobiony roślinami i meblami ogrodowymi. To zachęca właścicieli i ich gości do korzystania z przestrzeni przymocowanej do drzwi domu, tak jak w tradycyjnych rustykalnych domach. Tylko w tym przypadku panel zapewnia prywatność. Stół i krzesła, od Ikea.

Jak zdobyć światło ERIC PAMIES

Stół i malarstwo, Maisons du Monde. Krzesła z wahaczami, na sprzedaż w Vackart.

Jednym z najlepszych zasobów do podwojenia przestrzeni i osiągnięcia jasności jest umieszczanie luster w strategicznych miejscach, na przykład przed oknem. Światło odbije się w nim, a pomieszczenie będzie większe. Lustro cuarterones i lampa podłogowa, Maisons du Monde.

Brak miejsca w kuchni uniemożliwił instalację dużego stołu. Został rozwiązany za pomocą okrągłego modelu o średnicy 115 cm, który umożliwia krążenie płynu i jest idealny dla czterech osób. Jego stopę wybrano ciemną, w zgodzie z czarno-białym prześcieradłem oprawionym w ścianę, stopą lampy i motywami podłoża.

Lekkie płótno ERIC PAMIES

Zasłony lniane, od Home Design International.

Nie ma to jak biała farba, aby zwiększyć jasność i symulować więcej metrów tam, gdzie tak naprawdę nie ma. Sufity, meble, ściany i drzwi odbijają naturalne światło i dają poczucie przestronności i radości. Okna były ozdobione lekkimi i opadającymi zasłonami, które przepuszczają przejrzystość i umożliwiają widzenie bez bycia widocznym, idealne do osiągnięcia niezbędnej prywatności.

Dyskretny dostęp ERIC PAMIES

Małe wymiary łazienki zmusiły do ​​zainstalowania drzwi przesuwnych, aby maksymalnie wykorzystać przestrzeń. Pomalowano go na biało, aby zapewnić ciągłość ściany salonu.

Taki przytulny ERIC PAMIES

Ciepła atmosfera wyróżnia się w całym otoczeniu. Ściany wyłożono beżową ceramiką, która również rozciąga się na obszar prysznica i wprowadza elegancję do otoczenia. Do przechowywania ręczników i artykułów higienicznych wybrano mebel ze szklanymi frontami i koszami. Ręczniki, szafa łazienkowa i kosze, od Ikea.

Podobnie jak w kuchni i jadalni podłoga w łazience była pokryta geometryczną hydrauliczną podłogą w odcieniach szarości, czerni i beżu; z nim grasz kontrast podczas intonowania ze ścianami. Płytki docierają do brodzika, zapewniając ciągłość przestrzeni.

Pralnia ERIC PAMIES

Podobnie jak w łazience, w kuchni znajdują się przesuwane drzwi, które, zamknięte, pozostają niezauważone. Po otwarciu odkrywamy mały pokój, który służy jako miejsce do prania i spiżarni. Pralka i suszarka zostały ustawione na jednej ze ścian; z przodu biała szafa, od podłogi do sufitu, służy jako spiżarnia i schowek. Podkreśla małą wnękę kuchenki mikrofalowej.

Zagłówek? ERIC PAMIES

Czy to samo co cokół? Nie. Gniazdko jest umieszczone na dole, przymocowane do podłogi i służy do ochrony przed wilgocią. Podczas gdy przelew przepływa po ścianie i jest umieszczony, aby zapobiec zabrudzeniu. Jest idealny do przedpokoju, kuchni lub sypialni.

Ale czy to nie jest zagłówek? Wymiary łóżka uniemożliwiały umieszczenie standardowego rozmiaru, dlatego umieszczono rów z lnianą podszewką Rivièra Maison. Na nim czarne kinkiety od Vackart.
Po lewej stronie drzwi sypialni znajdują się kasetony, które pomimo pomalowania ich na biało, nie są zbyt estetyczne. Rozwiązanie? Umieść wieszak na ubrania: ukryj je w torbach i ubraniach!

Wbudowana szafa ERIC PAMIES

Szafki nocne Maisons du Monde. Lustro, od Ikei. Pościel pochodzi od Home Design International.

Sypialnia była ozdobiona łóżkiem otoczonym dwoma stolikami nocnymi. Na prawej ścianie zaprojektowano niestandardową szafę od podłogi do sufitu; w kolorze białym i bez uchwytów daje poczucie doskonałej ciągłości. Obok niej wyróżnia się pełne lustro.

Za uzupełnienia ERIC PAMIES

Schody, komoda i kosz, zakupione w Maisons du Monde.

U stóp łóżka i opierając się o ścianę umieszczono drabinę - gdzie przygotować ubrania na następny dzień - i komodę. W prawym górnym rogu widać początek okna ubranego w żaluzję, która przesuwa naturalne światło.

Atmosfera Zen ERIC PAMIES

Uczucie lekkości uwypukla blat z białego marmuru, potargany blat i wbudowana umywalka. Duże i bezramowe lustro zajmuje całą ścianę i wizualnie powiela przestrzeń. W tym kwiaty lub świece w łazience sprzyja ciszy i spokoju.